Depressioner ökar kraftigt under coronaepidemin

Restriktioner för att begränsa spridningen av coronavirus i Storbritannien har drivit stress, ångest och depression långt över normala nivåer och kan göra igen under de kommande månaderna om omfattande restriktioner åter införs. Detta berättar den respekterade engelska tidningen The Guardian, som återger resultat från forskning om att 64% av de som var med i studien visade tecken på depression, vilket är långt över de nivåer som vanligtvis ses i Storbritannien. Hos 31,6% av deltagarna uppnåddes en hög svårighetsgrad – måttlig till svår depression. 

De vanligaste behandlingsmetoderna vid måttlig till svår depression är läkemedel och psykoterapi, men TMS (”hjärnstimulering”) har börjat användas alltmer då den ger snabba effekter och nästan inga biverkningar. TMS ges bl a av psykiatrin i Stockholm och Malmö.

Begränsningar för att begränsa spridningen av coronavirus i Storbritannien har drivit stress, ångest och depression långt över normala nivåer och kan göra igen under de kommande månaderna om omfattande låsning åter införs, säger forskare.

En stor studie av pandemins psykiska hälsoeffekt visade att 57% av de som deltog i de tidiga stadierna av lockdown rapporterade symtom på ångest, medan 64% registrerade vanliga tecken på depression.

Medan de psykiska hälsoproblemen förbättrades när begränsningarna lindrades, varnar forskare att de kan förvärras igen när infektioner ökar och mer aggressiva landsomfattande låsning övervägs under hösten och vintern.

“Detta är långt över de nivåer som vanligtvis ses i Storbritannien”, säger Kavita Vedhara, professor i hälsopsykologi som ledde studien vid University of Nottingham. Baserat på trösklar som kvalificerar människor för psykologisk hjälp på NHS hade 26% av volontärerna måttlig till svår ångest och 31,6% hade måttlig till svår depression.

Studien som genomfördes med King’s College i London frågade mer än 3000 vuxna i Storbritannien om deras mentala hälsa eftersom hemmahindringar kom in tidigare i år. Forskarna tittade specifikt på vilka grupper som drabbades mest av låsning och vilka frågor de tyckte var svårast.

Kvinnor, ungdomar och personer i högriskategorier för Covid-19 drabbades mest, fann forskarna, även om olika faktorer förmodligen styrde de psykiska svårigheterna i varje grupp. Även om rädslan för att fånga viruset sannolikt var nyckeln till dem med underliggande hälsotillstånd, kan unga människor och kvinnor ha känt sig mer besvärade genom arbetsosäkerhet , ensamhet och mer våld i hemmet .
Som en del av studien har forskare samlat hårprover från deltagarna för att mäta stresshormonet kortisol. 

Fullständig artikel finns att läsa på The Guardians hemsida; Klicka HÄR för att komma till artikeln.